Jeden trinásťročný chalan, môj dobrý kamarát, mi raz povedal: „Vieš, tej spolužiačke sa páčia len takí starší drsnejší frajeri, čo fajčia na záchodoch, a tak.“ Veľmi milo a vtipne to povedal. So skrytým úsmevom, aby sa neurazil, bola moja odpoveď jasná: „Neboj, ona si raz uvedomí, že jeho auto bude dôležitejšie ako ona, že on ju nevystíska stokrát za deň, že on si neobjedná zmrzlinu takú, ktorú vie, že bude chutiť aj jej, lebo ju už pozná, že aj tak bude chcieť tú jeho. Ty len buď taký, aký si a nesnaž sa kvôli žiadnej byť ako oni. Niekoľkokrát sa sklameš, niekoľkokrát ty sklameš a spravíš chybu, ale buď taký a potom si ťa presne taká všimne a ty to pochopíš.“
Otvor sa celému svetu a budeš šťastný. Až keď som sa začal cítiť dosť silný na to, že už sa nemusím báť ukázať všetko zo seba, až vtedy som začal byť šťastný. Ukáž všetky emócie, ktoré máš v sebe a všetko, čo je v tebe. Emočná inteligencia je možno to najdôležitejšie, čo človek by mal mať, chrániť a budovať. A bohužiaľ, veľa ľuďom to chýba.
Už sa nehanbím plakať. Neboj sa ani ty. Áno, niektorí ľudia budú mať z toho radosť, ale na nich sa vykašli, to sú zlí zákerní ľudia, ktorí ťa nemusia zaujímať a neznamenajú pre teba nič. Potom sú tu ale tí druhí, ktorí si to všimnú, že si človek, ktorí cíti. A to sú tí dôležití.
Nehanbi sa pomôcť. Empatia a len tvoj súcitný pohľad môžu niekedy niekomu zachrániť život.
Nenaháňaj sa za ľuďmi. Odkedy som sa ja prestal naháňať za ľuďmi, za kamarátmi, ktorí za to nestáli, tak som šťastný. Oni prídu sami, budú praví a ostanú.
Buď opatrný, ale otvor sa svetu. Buď to ty, ako to cítiš, nehanbi sa za pocity a emócie, nikdy sa nemeň a choď tam, kde to máš rád, a tam oni budú, budú tam tí praví. A ver mi, bude tam aj ona, ktorá nebude chcieť frajerov, ani borcov, ani nič také. Bude chcieť teba, lebo uvidí, že si hlboký, že si dobrí, že cítiš. To bude ona… lebo ona bude taká istá.

,,Až keď otvoríš svoje vnútro svetu, až potom spoznáš všetky jeho farby.
Otvor sa celému svetu a neboj sa mu ukázať kto si.
To je šťastný život.“
-Tomáš Prachár-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *